Marokkaanse Organisaties in Haarlem voor hulpactie voor AlHoceima

In de nacht van 23 februari wordt het noorden van Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6.5 op de schaal van Richter. Er komen 629 mensen om het leven. Door de aardbeving, met als epicentrum de straat van Gibraltar, worden vele, met name lemen, huizen met grond gelijk gemaakt. In de dorpen Imzouren, Iiarmouas, Bni Hadifa en Ait Kamara bleef vrijwel geen enkel huis overeind. Men schat dat er ongeveer 2.630 huizen volledig vernield zijn. Door de aardbeving raakten bijna 1.000 mensen gewond en meer dan 15.000 Marokkanen werden dakloos. Er had veel schade voorkomen kunnen worden door de bouwconstructies van de huizen te verbeteren .

Het VeeProject

Initiatiefnemer en partners

Het VeeProject is een initiatief van de Samenwerkende Marokkaanse Organisaties in Haarlem (SMOH). Om dit project te kunnen uitvoeren, zijn we een samenwerking aangegaan met een organisatie in         Al Hoceima; genoemd Association Bades (niet gouvernementaal). Deze organisatie kent de omgeving goed en heeft ervaring met dergelijke projecten in samenwerking met verschillende internationale genomineerde hulporganisaties zoals Cordaid en IDD Abbť Pierre.

Wij zijn blij om u bij deze te melden dat stichting Wilde Ganzen onze actie steunt.


Toezicht

Naast het toezicht die stichting Wilde Ganzen houdt, hebben we een Commissie van Toezicht in het leven geroepen die controle en toezicht houdt over het in te zamelen geld en de uit te voeren projecten. Deze commissie bestaat uit:

 • Voorzitter dhr. J. Haverkort (voormalig wethouder bij de gemeente Haarlem)
 • Secretaris mw. V. de Kwant (directeur welzijnsorganisatie  Binnensteeds)
 • Lid mw. C. Daansen (directeur van de Unit educatie van het Nova College in Haarlem)
 • Lid. dhr. F.W. Lantink (fractievoorzitter van de VVD bij de gemeente Haarlem)
 • Lid. dhr. M. ÷cal (stedelijk adviseur integratiebeleid, stichting Radius)
 • VeeProject
 • Met het in te zamelen geld willen we het VeeProject uitvoeren voor wederopbouw. Het project heeft als doel de boeren  in verschillende dorpen in de omgeving van Al Hoceima (noord Marokko) die getroffen zijn door een zwaar aardbeving in 2004,  hun verloren vee te compenseren.

  De aardbeving heeft een enorme schade aangericht in mensenlevens, huizen, instellingen, wegen maar ook aan dieren. Dieren zijn voor veel boeren in de dorpen een noodzakelijk bestaansmiddel. Er zijn honderden koeien, (muil) ezels, geiten en schapen dood gegaan door het geweld van de aardbeving.

  Wij hebben voor dit project gekozen omdat we weten dat deze schade niet door de overheid is vergoed en dat het vee voor de mensen daar een belangrijke bestaansmiddel is.

  Afronding Veeproject

  Stichting Samenwerkende Marokkaanse Organisaties in Haarlem, Hierna SMOH, heeft het Veeproject in de maand juni 2011 afgerond. Het project heeft lang geduurd omdat de SMOH moeilijk toegang kreeg om ook geld in te zamelen binnen verschillende organisaties.

   Twee bestuursleden van de SMOH hebben in samenwerking met onze partners, stichting Beni Boudaoud, in Marokko 15 gezinnen kunnen helpen. De gezinnen waren geselecteerd door onze partners in Marokko, in de buurt van stad Al Hoceima. Aanvankelijk was er budget voor 12 gezinnen, maar bij aankomst bleken er 15 gezinnen te zijn. Door zo goedkoop mogelijk in te kopen was het ons gelukt om alle gezinnen te helpen. Elke gezin kreeg 2 schapen die ze binnen twee jaar niet mogen verkopen. Dit staat onder controle van onze samenwerkende partners in Marokko.

  Voor het Veeproject had de SMOH een bedrag van € 4.500 verzameld. Het bestuur had in eerste instantie gehoopt op een hogere bedrag om meer mensen te kunnen helpen. Helaas was het niet het geval. De hoop was gevestigd op de moskeeŽn en de gemeente Haarlem zou ook een bijdrage leveren wanneer we een bepaalde bedrag bij elkaar hadden verzameld. Uiteindelijk heeft het bestuur van de SMOH individuele mensen benaderd met het verzoek het Veeproject te ondersteunen. Met als resultaat dat nu 15 families erg blij zijn met de schaapjes die ze hebben gekregen. Voor deze families is het een vooruitgang om over deze schapen te beschikken. Zo hoeven niet meer een schaap te kopen voor het Schaapfeest, en natuurlijk beschikken ze gedurende bepaalde periode ook over melk en boter. Dit is zeer van belang omdat deze gezinnen op een afgelegen dorpen wonen. Deze bewoners bezoeken 1 keer per week, als ze nog de middelen voor hebben, de plaatselijke markt die 1 keer per week plaatsvindt.

  Het bedrag dat de SMOH uiteindelijk binnen haalde lijkt klein, maar het nut ervan is erg groot.

  De fotoís spreken voor zich.